Monday, September 16, 2013

Hebrejska Religija

SVJETSKE RELIGIJE I SEKSUALNOST   Hebrejska religija i seksualnost   U hebrejskoj religiji pogledi na seksualnost se razlikuju meÄu sobom ovisno o tome, je li riječ o tradicionalnom, ortodoksnom judaizmu, konzervativnom ili reformističkom. Ortodoksni judaizam je najstroži u pogledu ograničenja i zabrana Å¡to se tiču seksualnosti, pa tako striktno pazi na biblijske odredbe o odnosima unutar braka, uključujući primjerice pridržavanje niddah, zabrane odnosa za vrijeme menstrualnog perioda te tzniut, zahtjev za pristojnim odijevanjem i ponaÅ¡anjem. U tradicionalnom judaizmu preljub se smatra teÅ¡kim grijehom, no Å¡to se tiče razvoda, njega je relativno lako dobiti. Ortodoksni judaizam takoÄer strogo zabranjuje seksualne odnose s pripadnicima drugih vjera, te brak s njima. Na seksualnost se, općenito uzevÅ¡i, ako se prakticira unutar braka, ipak ne gleda na negativan način.   Konzervativni judaizam, kako bi netko mogao pogreÃ…Â ¡no zaključiti iz imena, nije toliko striktan u pogledu pridržavanja odredbi iz Biblije (Tanakha). Njegov je općenit stav da je Halakha (Židovski zakon) podložan periodičnim revizijama od strane rabinata. Sličnost s ortodoksnim judaizmom jest u tradicionalnom pogledu na brak, dakle negativnom pogledu na promiskuitetni životni stil.
bestessaycheap.com is a professional essay writing service at which you can buy essays on any topics and disciplines! All custom essays are written by professional writers!
Iako konzervativni judaizam formalno brani religijski mjeÅ¡ovite brakove, u praksi, meÄu laicima koji pripadaju ovoj denominaciji, oni su relativno česti.   U liberalnijim ograncima judaizma, kao Å¡to su reformisti i rekontrukcionisti nema sitničavog Å¡tovanja tradicional nih pravila u pogledu seksualnosti, pa se ta! ko prihvaćaju i homoseksualci, i Å¡toviÅ¡e obavljaju ceremonije njihova vjenčanja. Ovi su ogranci tolerantniji i prema mjeÅ¡ovitim brakovima, tako da ih obavljaju i sami rabbiji, koji pripadaju reformizmu i rekonstrukcionizmu. Tolerantnost ovih denominacija vjerojatno je pridonijela njihovoj popularnosti, tako da su sa 38 posto zastupljenosti najveća židovska denominacija...If you want to make it birth a full essay, order it on our website: BestEssayCheap.com

If you want to get a full essay, visit our page: cheap essay

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.